Tuesday, June 16, 2009

1st day.....

sbenarnya 1st day aku bekerja sebagai pekerja kilang kelapa sawit adalah kelmarin...tapi atas-atas sebab tertentu aku dinasihatkan pulang oleh bos aku kerana telah menyalahi salah satu etika kerja dikilang tersebut iaitu berpakaian terlalu cantik...walaupon aku hanya berjaket fakulti...itu sudah dianggap cantik dimata boss aku dimana dia telah mengusha aku dari atas ke bawah beberapa kali diwaktu pagi yang indah berkenaan....


ok...tu kelmarin...hari nie aku datang seperti smalam...sbelom pukul 8 aku dan rakan2ku yang berkenaan telah terpacak dikilang berkenaan...pakaian sudah diiktiraf sebagai 'ok' oleh boss aku...dan kertas 'punchcard' diberikan kepada kami..ini adalah 1st time aku menerima punchcard dan pekara berkenaan menyebabkan aku telah menyelahguna beberapa kali kad tersebut...ini menyebabkan kad aku telah tersalah cop beberapa kali....

aku ditugaskan mengikut seorang brader yang lebey kurang sebaya dengan aku untuk menukar sejenis alat yang yang digunakan untuk menggerakkan tandan kelapa sawit kepada tempat perelaian daripada tandan kepada buah2 relai...dan itulah kerja pertama aku disini...

setelah siap...mkan pagi...dan sambung kerja...agak bosan dan terpaksa merayau kerana kurang kerja menyebab aku aku juga kene 'sound' dengan boss kerana berada ditempat yang tidak sepatutnya...aku terpaksa mencari kerja dan akhir sekali kerja yang dilakukan ialah menyapu lantai kilang....

pulang dengan kaki yang berdenyut...esok masih same...

17 comments:

lady elle said...

sian ke mu.. tu je keje mu yer? kekeke

Mr Final said...

oh... mcm cian... tp... pk2 balik aku pon kesian gak... hahah

PinKtEddYLurVeR said...

kilang sawit mane ni...

Yapau said...

hebat ah mu lat..pegi btolkan mesin tuh..mu sedak sekali lat

khai. M said...

huhuh.xpa.boolat..take this as ur experiance...tp jgn buat maen2..perform hbs baek..hehe..cayok boolatan...

B, Queen B said...

bulat~!bulat~! go bulat~!
Ok ape buat keje cm tu..Bos aku kate "the small things matters".Keje bia nampak bodoh,tp bile kite buat dgn penuh semangat n keikhlasan..semua tu berkat nanti..ok bulat?
Semoga sehat n bulat slalu..

bulatan™ said...

lady elle : byak agi skang kerja maintenance..buat ah maintance jek dlu..sok2 poses lak kot...

mr final : xde ah sian mane pon...belom biase agi jek...

pink : kilang swit sungai terah kat gua musang..

yapau : hehe..slow2 blajo ah bro..ari ketiga nie lagi mencabar...betulkan tank nyer level measurement...welding2..

khai : memang dos...mane leh men2 kerja

b queene b : tanks b queen, mmg kene camtu ah...baru ade moral..mind setting kene betul ah...huhu

azyyati said...

hai bulat..baru aku tau mu keje dane...nok tny kak a malu...try usha2 sendiri..huhu...keje molek kat nu..dapat gaji nnt blanje top up..hehheee..

B, Queen B said...

bulat x kenal eh ni sape?..ni nana laa...haiyaaa...bulat ni..cobit baru tao~!!

Angah.Atiq said...

ok lah kut.. ad gak keje nye.. bagus2.. xlah bulag lagih mg ni macam tandan kelapa sawit nanti masa konvo.. agaknya.. dah bleh tempah sluar saiz 29" kut... wakakaka

bulatan™ said...

azzyati : heh malu nape lops...huhuhu..ceh mlas aku blnje mu...mu sombong sokmo...

b queen b : haha...sudah blas komen baru perasaan da....sori eh nana comel...lalala

azyyati said...

bkn sombong...tp,aku pemalu..woohoohoo..takpela...mu kumpul la duit banyak lu...nnt aku mtk mu blaje rumoh sute.."dak doh wase"

ungufaiza said...

hehhe..jadik bangla la en lalat..~

yg menyapu kilang tu ad trick tuh lat..dorg nk soh ko alert ngn tempat2 licin..da ko spu bru ko perasan kn..

lg satu..ko mmg kaki ske berjalan..xtaw nk dok diam..hahaha..

keje baek2 ah..pling pntim, control comey tuh..hahahha

bulatan™ said...

atiq : hoho mmg dos...bajet gtu ah...nak amek saiz palim kecik skali untuk jubah konvo tuh...

azzyati : hoh...melampau...gaji cukup2 mkan ngan duek myak jek...nak bayo sewe umah ngan bil astro pon x lepas...kekeke...umah kertas bleh aku blanje...

pija : bangla beb...kwan ngan bangla...nanti aku tulis entry baru...keke

Rantong said...

Salam ziarah. Blog yang bermaklumat dan menarik.

View Profile: Rantong™

c o c o said...

hahahaaa..not bad gop keje2 mu nii..goodluck la spjg penghidupan mu di gua musang sana...bile abih eh LI mu ni?

one.adda said...

hoho.. (*_*)~