Monday, July 6, 2009

engineering job for dummies

isnin...7.45 am ...sampai ke sungai terah palm oil mill...terus menuju ke office untuk mejalankan aktiviti puchcard...keluar dari office...encik suhaimi a.k.a maintenance supervisor aku menyuruh aku betiga ke sterilizer platform dimana prosess buah sawit akan di'steril'kan,dan disini juga proses 'precooked' buah sawit akan dijalankan pada suhu 80 darjah Celsius...

setelah sampai diatas...baru aku tahu apa masalah pada sterilizer ini...rantai yang mnggerakkan buah sawit dalam sterilizer ini telah putus...osh...buah swit masih penuh didalam dan suhu masih dalam lingkungan 40 hingga 50 degree celcius...ini kerana stim msih lagi terperangkap didalam sterilizer tersebut yang mempunyai penebat haba diperbuat fiber glass...

sterilizer yang berukuran 4o meter pnajang, 2 meter lebar, 1 meter stengah tinggi(terbahagi 2 bahagian atas dan bwah)...semuanya tertutup berpenebat...mujurlah rantai nya putus di bahagian spoket(hujung)...agak senang untuk membaikinya, hanya perlu membuka plate besi pada hujung sterilizer tersebut(ceh,hanya kunun)...kalau rantai nya putus ditengah2 atau dilain bahagian , terpaksa technician2 sini sama nepal juga berenang di dalam sterilizer tersebut untuk mencari tempat kejadian...wohooo...pnas, sempit, gelap, dan penuh dengan buah kelapa sawit yang terpaksa dikeluarkan...dan situasi itu pernah berlaku suatu masa dahulu...

walaupun hanya menjadi pembantu...keletihan agak menyelubungi diri dan punggung juga terasa sakit setelah tergelincir dari tangga platform semasa menurunkan sejenis batang dari dalam sterilizer tersebut..haih ...dan waktu aku blik tad dalam lingkungan pukul 4 petang...technician2 masih lagi sedang menyiapkan kerja2 pembaikian...

7 comments:

Yopiscky said...

bertiga? ang, qoie, kering, mok?
berempat ke bukan?
ka aku yang salah kira?

Mr Final said...

tergelincir ker.. tergolek dog.. kuikuikui...

huhu xpe lat.. ko telah menyelamat ramai orang utk dptkan sebotol minyak masak dengan ter'gelincir' tu

randoGT said...

biase la tuh mung kan bulat, senang golek
lat dop try g air terjun ka??

ungufaiza said...

bulat kan sejenis bentuk yg mudah tergolek2..cam tenggiling..hahahha..xpe2..ak pon ske msk ngn minyak..tenkiu le bebanyokk..~

azyyati said...

pakai cawat besi la bulat...baru dok sakit ngat kalu gelecoh ke,sembam ke..huahauhauaa..dok bung baju besi

bulatan™ said...

yop : qoie offday...sedang tido bergolek kat umah..huhu..

afifi : tu ah..susah jgak nak dptkan sebotol myak msak...so..pandai2 ah recycle blik...hehe

topek : ceh...glek mung...aku bercadang gok nok g gunung stong...cameroon..msalahnya cuti tarak sama satu same len ooo...

pja : osh..lupa lak..laen kali aku bergolek je trus...senang sket sampai bwah..

azzyati : panda sgt mu...pastu aku nok gerok dop bleh...nok wak kije agi..ngaruk sokmo mu nieh...

duOne_sTarz said...

power bulat..muhaha